Широм БиХ су, поводом Светског дана хиџаба, одржане мирне протестне шетње због одлуке Високог судског и тужилачког савета да забрани ношење верских обележја у правосудним институцијама.

 

Protest Mostar

 

«Мој хиџаб — мој понос», «Мој хиџаб — моје право», «Укидање хиџаба је укидање идентитета», само су неке од порука исписаних на транспарентима које су носиле жене током протестне шетње у Мостару.

 

Како су навеле, оне на тај начин износе свој став о одлуци којом се забрањује ношење хиџаба (мараме) у јавним установама и институцијама.

 

Директорка Удружења «Жене БиХ» Азра Хасанбеговић, иако не носи хиџаб, подржала је протесте жена у њиховој намери да им се не укида право да носе мараме.

 

«То је њихово основно људско право да се носе и облаче онако како желе. То да им се забрани носити хиџаб је апсурд, јер то није верско обележје. Верска обележја су у многим канцеларијама и њих треба укинути», навела је Хасанбеговићева.

 

Посланица у Парламенту Федерације БиХ Селма Јакуповић на протестну шетњу је дошла из, како је навела, револта због разних забрана, наводећи како забрану хиџаба сматра забраном слободе изражавања.

 

«Ја сам за то да се укину верска обележја у јавним институцијама, то је оно што треба, а ово је исто као да забраните дугу или кратку сукњу, што је слобода изражавања», истакла је Јакуповићева.

 

У организацији Асоцијације младих у сарадњи са Асоцијацијом жена Меџлиса Исламске заједнице мирне шетње за хиџаб одржане су и у Горажду и Тузли, јавили су сарајевски медији.

 

 

РТС

Тагови: