Он је пливач Совјетског Савеза (Русије). До 1976 године је држао 11 светских рекорда.

Освојио је Светско првенство 17 пута.

Освојио је Европско првенство 13 пута.

Освојио је првенство Совјетског Савеза 7 пута.

530581_374268165984485_129637275_n

Каријера му је била на врхунцу и ништа га није могло зауставити. Био је шампион.

Све док једног дана..

 

Шаварш је као и обично џогирао дуж бране у Јеревану, у Јерменији, 16 септембра 1976 године.

 

Одједном, аутобус са 52 путника је изгубио контролу и улетео у 10 метара дубоку воду. Већина путника је од силине удара остала без свести. Касније су се стручњаци сложили да нико осим Шаварша не би могао да учини оно што је он учинио.

 

Без и мало премишљања, Шаварш је скочио у мрачну, контаминирану воду, ногама разбио прозор аутобуса и кренуо да извлачи путнике. Више од 20 минута у леденој води, 30 зарона. Спасао је 20 живота.

 

Извукао је он више од 20 људи, али нису сви успели да преживе. Док је по ко зна који пут ускакао у воду, пролазници су видели да му из тела вире комадићи стакла.

 

Кад асу га касније упитали шта је било најстрашније, Шаварш је одговорио: »Знао сам да могу да зароним ограничен број пута и плашио сам се да ћу погрешити. Доле је било тако мрачно да ништа нисам могао да видим. Једном сам извукао седиште уместо путника. Могао сам да спасим још један живот. То седиште ме још увек прогони у сновима«.

 

Док је извлачио тридесету особу, Шаварш је изгубио свест. Храброст га је скупо коштала. Зарадио је запаљење оба плућна крила и тровање крви. Лекари веома дуго нису знали да ли ће преживети. Живот му је висио о концу: био је без свести 46 дана. На крају се опоравио, али никада више није могао да се такмичи у пливању.

 

Али, то није све. 19. фебруара 1985. године, Шаварш се задесио у близини зграде у пламену. Улетео је унутра и почео да извлачи људе. И поново — вишеструке опекотине, дуг боравак у болници.

 

Од 1993. године Шаварш води једноставан живот. Држи обућарску радњу по имену »Други дах« у Москви.

 

Ката

Тагови: ; ;