У порти Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Осмацима обележена је 23. годишњица од формирања Тактичке групе «Осмаци» Војске Републике Српске. Служен је парастос и положени су венци за 241 погинулог Србина у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

 

тактичка група рс

 

Ова тактичка група дала је много за стварање Српске, 151 борац, од 1.100 колико је чинила група, животом је платило слободу свог народа и стварање Републике Српске. Они су били један од бедема Војске Републике Српске, понос и сигурност за Србе Осмака.

Тактичка група «Осмаци» држала је линију дужине 20 километара од Пандурице из правца Зворника, до Бишине у Шековићима. Бранили су пролаз према Зворнику, огњишта и живот својих ближњих, против вишеструко бројнијег непријатеља.

 «Били смо супротсављени најјачем муслиманском корпусу, то је други тузлански корпус, док смо истовремено са леђа имали увијек сталну претњу Сребренице, енклаве Сребренице», рекао је Раде Јакшић, предсједник Борачке организације општине Осмаци.

Сваки седми борац ове групе је погинуо. Радосавов брат Чедо страдао је крајем 92.године на Хемлијашима, код Калесије. Највредније дао је за отаџбину.

«И ја сам био спреман то да учиним, али ето стицајем околности преживео сам, мада је било изузетно тешких момената, тешких ситуација», рекао је Радосав Зекић, брат погинулог борца.

Крсто Мијатовић погинуо је 1995.године

 «Погинуо је 95-те године на Вису. Тешко је гледати како само српски народ осуђују, док друга страна нико не одговара», рекла је Рајка Мијатовић, супруга погинулог борца.

Срби овог краја чекају да Тужилаштво и Суд БиХ престану са селективном правдом и пред исту изведу оне који су чинили злочине над Србима.

 «Уколико се ова политика настави овако, она ће имати катастрофалне последице по будућност ових простора. Просто једне ће охрабрити да им је дозвољено да праве злочине», истакао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Срби из Осмака у протеклом рату дали су немерљив допринос у стварању Републике Српске. Надају се да ће она из године у годину бити све јача и јединственија, како жртва њихових ближњих не би била узалудна.

 

РТРС

Тагови: ;