Верујем да Република Српска једног дана може постати самостална држава, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

 

додик

 

У интервјуу за Народне новине Додик је рекао да оваква БиХ није место где било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете.

 

Захтев СДС-а да се одрже превремени избори назвао је неозбиљним, поручивши да је спреман да прихвати изборе, али на свим нивоима. Додик је рекао да је могуће одржати изборе на нивоу БиХ, иако СДС тврди супротно. Уколико би дошло до избора, рекао је да је уверен у своју и победу СНСД-а на свим нивоима.

 

Лидери тзв. Савеза за промене не говоре истину када кажу да је немогуће одржати изборе на нивоу БиХ. За одржавање превремених избора на свим нивоима, потребно је да сви посланици поднесу оставку, као и члан Председништва БиХ Младен Иванић, каже председник Републике Срспке Милорад Додик.

 

«У том случају избори су неминовност. Ја сам спреман да поднесем оставку и да идемо на изборе. Уверен сам у своју победу и победу СНСД-а на свим нивоима. Питање је да ли би после нових избора Бакир Изетбеговић могао формирати власт на нивоу БиХ, без

СНСД-а»- рекао је Додик.

Председник Српске је рекао да би могао поново да буде кандидат, јер мандатни период траје до 2018. године. На питање, коме су потребнији избори Српској или БиХ-рекао је да је очигледно да је Српска стабилнији део БиХ.

«Република Српска има стабилност, стабилну већину у Народној скупштини Републике Српске, Влада ради свој посао, све институције функционишу. У Федерацији и на нивоу заједничких институција БиХ није тако. Српска је стабилнији део БиХ, што више нико не може ни да оспори» — нагласио је председник Републике Српске.

Говорећи о што скоријем одржавању референдума о раду Тужилаштва и Суда БиХ Додик је рекао да постоји могућност опструкција код формирања бирачких одбора у општинама где су на власти СДС, ПДП и НДП што би онемогућило одржавање референдума. Коментаришући предлог СНСД-а за одржавање референдума 2018., који је најавио на страначком сабору, Додик је рекао да су шансе за тај референдум веће уколико се Српској не врате уставне надлежности, дефинисане Дејтонским споразумом. Додик истиче да ће време показати шта је СДС-у, ПДП-у и другим чланицама тзв. Савеза за промене важније — да се развија БиХ или да се очува Република Српска.

 

«Верујем да Република Српска једног дана може постати самостална држава. БиХ, какву имамо, није место где било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете. БиХ је тамница и за муслимане Бошњаке, и за Хрвате и за Србе. Због тога у њој и постоје вањски полицајци, судије Уставног суда БиХ, високи представник и остали званичници ОХР-а» — рекао је Додик.

 

Народе у БиХ нико није ни питао желе ли да остану у БиХ или да из ње изађу, каже Додик. Упутио је позив да се направи реална БиХ, а она је дефинисана Дејтонском мировним споразумом. Коментаришући чињеницу да је коалиција окупљена око СДС-а формирала власт на нивоу БиХ, иако је СНСД добио више гласова , рекао је да се све своди на то да Бакир Изетбеговић и Бањалуци изабере послушне Србе.

 

 

РТРС

Тагови: ;