Москва тврди да су оптужбе Анкаре да су руски авиони поново повредили турски ваздушни простор «чиста пропаганда».

 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је, пре него што је отпутовао у посету земљама Латинске Америке, изјавио да ће Русија «сносити последице, ако њени авиони наставе да угрожавају турски ваздушни простор». Он је оптужио Москву да на овај начин покушава да «изазове ескалацију кризе у региону», преноси Политика.

 

erdogan-putin

 

Односи између Анкаре и Москве, који су потпуно поремећени после обарања руског авиона крајем прошле године, још једном су се нашли на великом испиту након што је Турска оптужила Русију да њени авиони, који су стационирани у Сирији, опет угрожавају турски ваздушни простор.

 

«Један руски СУ-34 је повредио турски ваздушни простор иако је претходно био упозорен и на руском и на енглеском језику», саопштило је Министарство спољних послова у Анкари, које је уручило «оштар протест» руском амбасадору у Турској Андреју Карлову.

 

«Уколико Русија настави са повредама турског права на суверенитет, биће приморана да сноси последице. Ти неодговорни кораци неће донети добро ни Русији, ни односима НАТО и Русије, нити регионалном и глобалном миру «, изјавио је Ердоган.

 

Председник Турске је, међутим, потврдио новинарима да је дао налог Министарству спољних послова да покуша да уговори састанак са Владимиром Путином, како би се у директном контакту закопале «ратне секире» између две земље. Али, Москва још није одговорила на ту иницијативу Анкаре.

 

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је одмах изразио солидарност са Турском. «Ми позивамо Русију да се понаша одговорно и да поштује ваздушни простор савеза, односно Турске», истакао је он.

 

Пентагон је такође позвао Москву да поштује суверенитет Турске како би се избегло «даље повећање нестабилности у региону».

 

У Москви су одмах демантовали турске тврдње да је у петак авион СУ-34 повредио турски ваздушни простор.

 

«То је неоснована турска пропаганда», истакао је представник за штампу Министарства одбране.

 

Ката

Тагови: ;