Посланици Европског парламента расправљаће у среду у Стразбуру о нацрту резолуције о Косову у којој се поздравља потписивање споразума о придруживању Косова с Европском унијом, договор у дијалогу о нормализацији односа Приштине и Београда, а посебно споразум о формирању Заједнице српских општина.

 

Zgrada EP

 

У предложеној резолуцији наводи се такође да би признавање Косова од стране пет земаља ЕУ које га још нису признале помогло јачању стабилности у региону, олакшало нормализацију односа Србије и Косова и ојачало кредибилитет ЕУ у спољној политици.

 

ЕП у резолуцији изражава забринутост због недовољног напретка у расветљавању судбине великог броја несталих, током ратног периода и позива на «пуну међудржавну сарадњу у тој области имајући на уму да је утврђивање истине о несталима кључно за узајамно помирење».

 

У нацрту резолуције о којој ће посланици гласати у четвртак поздравља се потписивање споразума о придруживању Косова с Европском унијом као моћан подстрек спровођењу реформи.

 

Поново се, међутим, наглашава забринутост због «изостанка било каквог напретка у борби против корупције на високој равни и организованог криминала, као и непостојања резултата у истрагама и пресудама».

 

Од власти у Приштини тражи се «свеобухватан и стратегијски приступ сузбијању општераспрострањене корупције која је и даље битна препрека на путу Косова ка демократском, социјалном и економском развоју».

 

Такође је затражено да опозиција и власти решавају проблем дијалогом и осуђена је свака врста насиља, «укључујући коришћење сузавца и јаја у парламенту».

 

Наводи се да је «известан напредак учињен у правосуђу усвајањем важних закона», мада се замера што нема увида у деловање правосуђа и каже да је «могуће да има политичког уплива на судство».

 

Европски парламент изражава жаљење због одбијања захтева Косова за пријем у Унеско додајући да је разлог томе делом активна опструкција Србије што је у супротности са обавезом да развија добросуседске односе, али делом и непостојање једногласности међу земљама чланицама.

 

Поздравља се чињеница да је неколико српских верских и културних споменика који су уништени 2004. реновинрано и позивају све стране, укључујући косовске и српске власти, српску заједницу на Косову и СПЦ да пронађу систем за промоцију, заштиту и очување косовског верског и културног наслеђа које треба да буде третирано као заједничко европско наслеђе.

 

У нацрту резолуције наводи се такође да Косово и Србија треба да пронађу одрживо решење за избеглице у складу са налазима УНХЦР и извештајем специјалног изасланика УН за људска права о интерно расељеним особама.

 

У предложеном тексту се «истиче значај поштовања осетљивости свих заједница кад је реч о позивима, као у случају генерала (Војске Србије Љубише) Диковића». Кфор се позива да «у сарадњи с косовским властима делује да се избегну потези који би вређали сећања на жртве и штетили дијалогу Београда и Приштине».

 

 

РТС

Тагови: