Званични представник Стејт департмента САД Џон Кирби је одбио да коментарише видео-снимак Министарства одбране Русије који сведочи о артиљеријском нападу турске војске на насеља у Сирији.

 

На питање руских новинара да ли је Турска артиљеријским нападима на територију Сирије, без сагласности сиријских власти, нарушила суверенитет те земље, Кирби је изјавио да му нису познати детаљи о овом инциденту.

 

dzon-kirbi

 

Представник Стејт департмента је рекао да је «добро и исправно» када савезници САД из међународне антитерористичке коалиције нападају положаје џихадиста, али да неће да коментарише видео-снимак. Кирби је додао да Вашингтон не намерава да говори Анкари шта да ради или не ради.

 

Представник Стејт департмента је рекао и да су САД уверене да је руски војни авион прошле седмице нарушио ваздушни простор Турске, али да неће дати никакав доказ о томе.

 

«Можемо да потврдимо да је 29 јануара још један руски војни авион нарушио ваздушни простор Турске и НАТО. Позивамо Русију да поштује турски ваздушни простор и да прекине делатност која повећава ризик од нестабилности у региону. Важно је да Русија и Турска поново воде дијалог и да предузму мере за спречавање ескалације сукоба», изјавио је Кирби новинарима.

 

Одговарајући на питање руске новинарке да ли су САД спремне да дају одговарајуће доказе да је руски авион нарушио турски ваздушни простор, Кирби је одговорио да «није одговорност САД да доказују оно што су учинили Руси».

 

«Да ли је у реду изрицати оптужбе без доказ», питала је новинарка.

«То није оптужба, то је просто чињеница», одговорио је представник Стејт департмента, одбивши да даље разговара о томе.

 

Ката

Тагови: ; ;