Специјални изасланик УН Стафан де Мистура означио је званичан почетак разговора о окончању грађанског рата у Сирији.

 

pregovorisirija

 

«Званично почињемо преговоре у Женеви», рекао је Де Мистура новинарима у након што је одржао први формалан састанак и са главном опозиционом групом (ХНЦ) која је након оклевања ипак одлучила да учествује у разговорима.

 

Де Мистура је најавио да ће се сутра састати и са делегацијом сиријске владе те да ће сутра после подне позвати ХНЦ да размотре актуелна питања. Рекао је да очекује да разговори буду компликовани и тешки, али да сиријски народ заслужује да «види нешто конкретно, а не дуге, болне преговоре», преноси АФП.

 

«Први непосредан циљ је да обезбедимо да се разговори наставе и да су сви за столом», рекао је Де Мистура и додао да се нада да ће преговори «постићи нешто» до 11. фебруара.

 

Де Мистура је нагласио да разуме забринутост опозиције за хуманитарну ситуацију и да би, ако би влада пустила жене и децу затворенике, то био «сигнал да се нешто дешава».

 

Портпарол ХНЦ Салем ел Меслет је након састанка са изаслаником УН рекао да ће се опозиција прикључити политичком процесу ради окончања грађанског рата. Ел Меслет рекао је да је добио «позитивне поруке» од Де Мистуре.

 

Опозициона делегација је инсистирала да неће формално учествовати у преговорима све док њихови хуманитарни захтеви не буду испуњени. Меслет је рекао да ХНЦ чека да види резултат разговора Де Мистуре и владине делегације сутра.

(РТС)

Тагови: ;