Претње Турске поводом наводне нове повреде ваздушног простора нису узбудиле Москву која је одговорила тиме што је на терену укинула споразум Анкаре и Дамаска из 1998 године о демилитаризованој зони на сиријској територији од 15 км дуж границе.

 

Официр заједничког штаба Сирије, Ирана, Русије и либанског Хезболаха је рекао да је Москва, упркос споразуму, успоставила нова правила на граници и оставила одвезане руке сиријском ваздухопловству и копненој војсци.

 

rusija-turska

 

«Русија је ремонтовала и надоградила сиријске авионе Миг 29 с јасном наредбом да оборе сваки турски авион који пређе границу», рекао је официр заједничког штаба.

 

Споразум који је Москва практично ставила ван снаге потписао је 1998 године бивши сиријски председник Хафез ал Асад. Он је потпуно повукао војску из појаса широког 15 км након што је курдски вођа Абдулах Окалан у Турској окупио 10 000 бораца за инвазију на Сирију, а Анкара их је заузврат обуздала. Турска је такође повукла из школских уџбеника поглавља о будућем ослобођењу турске националне мањине у том делу Сирије.

 

Турски сан о стварању сигурне зоне дуж своје границе сада је пао у воду. Анкара је од почетка арапског пролећа 2011 године слала оружје и људе у Сирију како би поткопала власт у Дамаску, али је после руске интервенције дошло до драстичне промене. Посебно од када је турски ловац оборио руски СУ 24 изнад Сирије, што за Анкару већ производи стратешке и економске губитке.

 

Ката

Тагови: ; ;