Сур — Турска полиција ухапсила је «агента пореклом из Србије“ због сумње да је страни шпијун који прикупља обавештајне податке у Суру, наводе турски медији, а преноси Б92.

 

Б92 и даље није добио потврду ове информације, али се вест појавила на више турских медија, међу којима је и «Сабах».

 

Како се наводи у извештајима, од којих се неки позивају на полицијска саопштења, «српски и британски агент» су ухапшени док су се «представљали као новинари».

 

Хапшења су изведена у понедељак у одвојеним акцијама у Суру, у областима у којима не важи полицијски час, уведен крајем прошле године због убиства једног адвоката. Поједини медији наводе да су хапшења изведена у «близини места где оперише Радничка партија Курдистана».

 

«Шпијуни су идентификовани као странци британског и српског порекла“, наводе турски медији.

 

Вест о хапшењу преноси и конзервативни и контроверзни портал „Јенишафак“, иначе близак председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

 

На снимку хапшења се виде, како турски медији наводе, «припадници турске антитерористичке јединице».

Ухапшене особе, од којих је једна највероватније жена, одмах су одведене у полицијску станицу у Дијарбакиру на испитивање «због њихових активности».

 

Медији преносе и изјаве турских званичника о томе да су «стране обавештајне службе умешане у активности са циљем прављења хаоса у региону».

Град Сур налази се на 82 километра од Дијарбакира и у том граду је већ 63 дана на снази полицијски час након убиства курдског адвоката Тахира Елчија. У граду је након тога дошло и до жестоких сукоба курдских демонстраната са полицијом, у којима је било и жртава.

 

 

Пре тога су се турским медијма привиђали и српски снајперисти.

Тагови: