Јавна трибина на тему «Србија и евроатлантске интеграције», коју је организовало удружење «Зрно», који се води слоганом «Мале ствари са пуно љубави», одржана је 26. јануара у великој сали Радничког дома, уз присуство бројних посетилаца.

 

На поменуту тему, говорили су: генерал-потпуковник у пензији Јован Милановић, пуковник у пензији Горан Јевтовић, новинар и бивши уредник недељника «НИН», Слободан Рељић, као и политиколог и правник др Милош Јовановић.

 

Трибина је започела свечано и како доликује најављеној теми, химном «Боже правде», а завршила се песмом «Востани Сербие».

 

Скуп је трајао нешто више од два сата, а закључци који су се наметнули након излагања су да Србија никако не би требало да приступи НАТО, као ни Европској унији, што је свако од говорника детаљно образложио на свој начин.

 

Посебан осврт дали су, нажалост, увек актуелном проблему Косова и Метохије.

 

 

Пуковник у пензији, Горан Јевтовић, рекао је: «Европска унија и НАТО су две стране исте медаље. Европска унија је најважнији савезника НАТО, са којим има заједничку спољну и безбедносну политику».

 

Пуковник Јевтовић спомињао је и програм ИПА, и његовим директним штетностима нашој држави и законодавству о коме се веома мало говори, односно није јавности приближен на прави начин.

 

ИПА — Инструмент претприступне помоћи, европски је програм намењен пружању помоћи државама кандидаткињама и потенцијалним кандидаткињама за чланство у ЕУ како би усвојиле њене стандарде.

 

Циљ програма је да се помогне јавним, државним, институцијама, невладином и приватном сектору, како би прилагодио свој законодавни оквир правној тековини Еуропске уније, као и припремање државе за кориштење структурних фондова. Овај програм се примењује у две категорије: за оне са статусом потенцијалног кандидата за чланство и државама кандидаткињама, при чему се за последње осигуравају средства за финансирање пројеката који ће омогућити потпуно усклађивање законодавног оквира с правном тековином Европске уније.

 

«Европска унија и НАТО имају две формално раздвојене команде, али суштински наступају заједно. Ми присуствујемо наставку оружане кризе, тачније неоружаних дејстава који настављају свој циљ у правцу Косова и Метохије, које је духовно средиште наше земље, али и веома вредно рудно – минерално богатство», рекао је Јевтовић.

 

Слободан Рељић, новинар и бивши уредник «НИН» на ову тему између осталог, рекао је: «Да смо ми слаба земља, не би се они нама бавили четврт века. Важно је да схватимо свет у коме живимо и да не идемо у контра правцу. Америка је земља која не уме да влада светом и која никад није добила ни један рат. Са одласком Милошевића нестају и последњи елементи суверенитета ове државе».

 

Генерал у пензији Јован Милановић, кога су страни медији назвали «српска кртица у НАТО», говорио је о свом војном задатку у Америци, плановима НАТО, које је успео да осујети сазнавши строго чуване војне тајне и о свом недавном учешћу у емисији «Да, можда, не».

 

У поменутој емисији изјавио је да ће се НАТО распасти, да смо ми уствари у продуженом другом светском рату и да НАТО неће моћи да остане у овом облику, јер ће Европа морати да окрене леђа Америци.

 

Најмлађи говорник овог скупа, политиколог и правник, др Милош Јовановић, који се школовао у Француској на престижним универзитетима, и како сам каже, провео тамо више од пола свог живота, детаљно је образложио са правног аспекта своју тезу о томе зашто евроатлантске интеграције нису добре за Србију. Др Јовановић је иначе стручњак за међународно право.

 

Ово је била само једна у низу трибина коју је организовало удружење «Зрно», а које је од општег значаја за наш народ и подизање свести људи о ситуацији у којој се тренутно налазимо.

 

Извор: Зрно

 

 

Тагови: ;