У свакој изборној кампањи је питање финансирања једно од кључних. Ко кандидатима даје новац? Када је у питању бизнисмен Трамп, све је јасно — он троши сопствени новац. Али шта је са осталима? На пример, бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон је, како се испоставило, добила новац и од украинских олигарха.

Хилари Клинтон добија новац из Украјине — и не само то. У јеку трке, само мали број људи у Америци се пита одакле Хилари добија стотине хиљада долара свакога дана који проведе у кампањи. Узгред, 2001 године је, остављајући Белу кућу, рекла новинарима да је бивши председнички пар у озбиљним дуговима.

xw_1209143

«Узела је новац од прилично великог броја крупних бизнисмена — милионера, милијардера и, имајући у виду да је украинско-пољска дијаспора у САД углавном на страни Демократске странке, мислим да су украински олигарси свакако дали новац за кампању Хилари Клинтон, нарочито током Мајдана када је она била државни секретар», рекао је политички аналитичар Сергеј Марков.

Такође је познато да Клинтонови имају два рачуна у банкама са по 50 милиона долара, упркос чињеници да се никада нису бавили неким конкретним послом.

Што се тиче Украине, познат је и највећи спонзор: Виктор Пинчук, власник четири фабрике. Он је у «Клинтон фондацију» уложио скоро девет милиона долара у периоду од 2009 до 2013 године, док је Хилари била државни секретар.

«ФБИ је апсолутно незаинтересован за то шта се дешава у фондацији Хилари Клинтон иако је реч о 148-149 милиона долара годишњег прихода», каже Олег Лури.

Ката

Тагови: ; ;