Амерички Председник Барак Обама, који је на власти седам година, данас ће по први пут посетити једну џамију у САД.

 

Обама, чији је деда прихватио ислам, посетиће данас џамију исламске заједнице у Балтимору, где ће разговарати са лидерима те заједнице и одржати говор, пренела је агенција АФП, оцењујући да та посета има за циљ да симболично оповргне оштру предизборну реторику Републиканаца усмерену против муслимана.

 

obama_dzamija_ap

 

Председник САД је током свог мандата посетио више џамија у Малезији, Индонезији и Египту, али до сада није у том својству боравио ни у једној од више од 2000 џамија у сопственој земљи.

 

Од почетка предизборне кампање, претендент за кандидата Републиканске странке на председничким изборима Доналд Трамп је затражио забрану уласка муслиманским мигрантима у САД, док се његов ривал Тед Круз залаже за прихват искључиво хришћана и заговара «јеврејско-хришћанске вредности».

 

Портпарол Беле куће Џош Ернест је изјавио да ће Обама данас у Балтимору «потврдити важну улогу коју амерички муслимани имају у нашем друштву» и да ће рећи да «Американци који поштују закон треба да имају могућност да практикују своју веру онако како желе».

 

«Нико не би требало да их излаже посмеху нити да их напада, а поготово неко ко жели да води ову земљу», истакао је Ернест.

 

Ката

Тагови: ;