Бугарски посланици су у среду, 3. фебруара, одбацили предлог опозиционе партије «Атака» о обнављању активности везаних за изградњу гасовода «Јужни ток».

 

bugarskitok

У гласању је учествовало укупно 109 посланика, од чега је 27 подржало иницијативу опозиционе партије, 17 се изјаснило против, а 65 је било уздржано.

 

Председник партије «Атака» Волен Сидеров је позвао Бугарску да буде активнија и да предложи Русији да обнови изградњу «Јужног тока». Према његовим речима, постоје разлози да се верује да Москва још није у потпуности замрзла овај пројекат. Он је такође изјавио да је геополитичка ситуација која је настала од тренутка обустављања изградње гасовода повољна за Бугарску, преноси РИА «Новости».

 

Сидеров је истакао да би обнављање пројекта омогућило ангажовање десетина бугарских компанија и да би стимулисало развој економије.

 

Средином јануара је министар енергетике РФ Александар Новак изјавио да је пројекат гасовода «Јужни ток» обустављен и да Русија тим поводом не води никакве преговоре.

 

У децембру 2014. године председник РФ Владимир Путин је изјавио да Русија не може да настави реализацију «Јужног тока», између осталог и због неконструктивног става Европске уније.

 

 

 

Руска реч

Тагови: ;