Кијев игнорише одлуке украјинских судова о исплати заосталих пензија, пензионерима који имају пребивалиште на територији ДНР, изјавио је новинарима представник Омбудсмана ДНР Дмитриј Попов.

 

уа днр

 

Кијев је средином 2014 године престао да исплаћује пензије, пензионерима који живе на територији ДНР на основу декрета председника Украјине Петра Порошенка. Након тога око 15 хиљада пензионера остало је без пензија. Један број њих обратио се украјинским судовима са захтевом да се овакав декрет украјинског председника прогласи нелегалним. Многи су добили позитивну пресуду још од првостепених судова. Међутим Кијев тврди да одлуке судова није могуће спровести све док се на територију ДНР не врате украјинске банке и финансијско управљање.

 

» Судови Украјине су донели одлуку да се исплате заостале пензије становништву ДНР, али Украјина очигледно није правна држава»- рекао је Попов.

 

 

Раније је представник Специјалне мониторинг мисије ОЕБС Александар Хуг изјавио да је мисија ОЕБС спремна да посредује у дијалогу око договора између ДНР и Украјине о пензијама.

 

 

 

ВЕДРАН