Први пут један функционер ЕУ говори о „задржавању избеглица тамо где су” а да је при том реч о Македонији и Србији.

 

Refugees dine sitting on the platform after arriving at the transit center for refugees near northern Macedonian village of Tabanovce, before continuing their journey to Serbia, Thursday, Jan. 28, 2016. Macedonia allows in migrants whom it deems to be bona fide refugees - Syrian, Iraqi and Afghan nationals. All others are considered economic migrants and left trapped in Greece, where they are told to seek asylum, agree to voluntary repatriation or be deported. (AP Photo/Boris Grdanoski)

 

БРИСЕЛ — Сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, биће коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо, изјавио је неименовани европски функционер, објављено је на сајту Еурактив. Европски функционери су, како се наводи, брифовали новинаре уочи конференције о подршци Сирији и региону 4. фебруара у Лондону.

 

Један од функционера је рекао да ће Фонд ЕУ за Одговор на сиријску кризу, познат као Мадад фонд, који је ЕУ успоставила у децембру 2014. године, помоћи и да се „избеглице задрже у Македонији и Србији,” преноси Еурактив. Према његовим речима, фонд има укупно 650 милиона евра а тај новац се користи за оснаживање избеглица, односно њихово задржавање тамо где се налазе, углавном у Јордану и Либану.

 

„Али, почећемо да делујемо и на Западном Балкану, за оне избеглице које су стигле до Македоније и Србије,” рекао је он.

 

Ово је први пут да је један функционер ЕУ говорио о „задржавању избеглица тамо где су” а да је при том говорио о Македонији и Србији, наводи тај портал.

 

Те земље, како се додаје „не желе да постану тампон зона” и штавише већина од мигранта „немају намеру да се тамо настане већ обицно настоје да прођу кроз њих што је брже могуће на пут ка богатијим земљама попут Асутрије и Немачке.

 

ЕУ је решена да понуди 2. 2 милијарде евра, речено је новинарима.

 

„Европска унија ће играти велику улогу на овој конференцији јер може и мора,” рекао је један функционер ЕУ новинарима, подсећајући да је рат у Сирији погодио ЕУ и избегличком кризом и терористичким нападима.

 

ПОЛИТИКА

Тагови: