Хашки трибунал је позвао Владу Србије да на судској расправи 10. фебруара додатно образложи шта чини да испуни судски налог за хапшење чланова Српске радикалне странке Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића, оптужених за непоштовање суда.

 

Radeta-Jojic-Ostojic-mala011215

Расправно веће Трибунала утврдило је у одлуци да је «наставак одбијања Србије да испуни налог за хапшење неприхватљив».

 

Влада Србије је почетком децембра прошле године, у писму председнику Трибунала Кармелу Ађусу, покренула «иницијативу да се размотри могућност» да предмет против троје радикала буде «уступљен» правосуђу Србије.

 

Србија је то истакла у свом првом извештају о напорима које улаже да удовољи налогу, који је у Хаг стигао 2. фебруара, напомињући да сада чека одговор председника Трибунала. Расправно веће обавезало је Србију, крајем прошле године, да такве извештаје суду шаље једном месечно. Према оцени већа, ком председава судија Алфонс Ори, иницијатива Србије покренута код председника Ађуса не ослобађа Владу обавезе да спроведе налог Трибунала за хапшење Јојића, Радете и Остојића.

 

О новонасталој ситуацији биће речи на расправи заказаној за идућу среду, на коју су позвани представници Србије.

 

Налог за хапшење троје радикала Трибунал је издао 13. јануара прошле године, а Београд до данас није поступио по њему. Оптужница је подигнута још 30. октобра 2012, а суд у Хагу објавио ју је тек 1. децембра 2015, уз образложење да то чини зато што Србија није ухапсила оптужене. Трибунал је Радету, Јојића и Остојића оптужио због утицања на сведоке и ометања правде у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

 

Према оптужници, Јојић, Радета и Остојић су «застрашивали, узнемиравали, нудили мито» двојици сведока у процесу против Шешеља.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ;