Пилот Владимир Водопивец (64) из Београда успео је јутрос да безбедно спусти авион са 74 путника и чланова посаде на аеродром у Могадишу у Сомалији пошто је експлозија разнела део трупа код десног крила летелице. Светски медији оцењују да је пилот «учинио немогуће”, јер је инцидент прошао без жртава.

 

— Пола сата пошто смо полетели са аеродрома у Сомалији, на 3.300 метара висине зачула се страшна експлозија. Путници су почели да вичу, а ја сам се одмах вратио на аеродром. На срећу, нико није теже повређен — прича Владимир Водопивец.

 

Водопивец је то испричао свом пријатељу из Београда, а да ситуација није била нимало наивна показује и фотографија оштећеног авиона на чијем је трупу, код десног крила, експлозија направила рупу величине три прозора, пише «Блиц».

 

Авион компаније «Дало ерлајнс» са 74 путника, међу којима је 70 турских држављана, принудно слетео на аеродром само неколико минута након полетања са аеродрома Аден Аде јутрос у Могадишу ка ваздушној луци у Џубутију, преносе сомалијски медији.

 

Сомалијски министар саобраћаја Али Ахмед Џем Џангели тврди да инцидент није био смртоносан, јер су сви путници спасени тако што је авион приземљен, а да ће истрага показати узрок експлозије.

 

— Не желимо да прејудицирамо ко стоји иза експозије. За сада не знамо ни да ли је у питању технички проблем или самоубилачки напад. Највећа брига нам је била да спасемо путнике и избегнемо сценарио да остану заробљени у запаљеном авиону — казао је сомалијски министар.

 

Међутим, медији спекулишу да се ипак ради о самоубилачком нападу, да је експлозив највероватније унео неко од путника, пошто на то указују трагови на делу авиона који је оштећен, а грађани Балкада, насеља у близини Могадиша, кажу да су видели експлозију и како у том тренутку «са неба пада запаљено тело». Како преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе блиске истрази, анализе на уништеном делу авиона показале су “остатке експлозива”, што указује на то да се ипак ради о бомби.

 

 

Блиц

Тагови: ; ; ;