Министарство спољних послова затражило је од Турске званичну информацију о недавним написима у турским медијима о наводном ангажовању српских снајпериста на страни Радничке партије Курдистана, као и о томе да је у месту Сур наводно ухапшен српски агент.

logo_msp

 

У саопштењу Министарства спољних послова Србије се наводи да је од Турске затражено и да предузме мере у циљу заустављања негативне медијске кампање која је у тој земљи покренута против Републике Србије. Ови захтеви су, како се наводи, турској страни упућени у циљу спречавања негативних последица по углед Србије као и на свеукупне билатералне односе.

 

Амбасадор Србије у Анкари Данило Вучетић је, како се наводи, тим поводом обавио разговор у Министарству иностраних послова Турске. Истим поводом у Министарство спољних послова Србије је позван амбасадор Републике Турске у Србији Кемал Бозај. У саопштењу се наводи да су турски званичници тврдње о српским снајперистима назвали спекулацијама и неистинама, а нису потврдили ни написе о наводном хапшењу представника српске тајне службе у Турској.

 

Амбасада Србије у Турској је у недељу од турске владе затражила званичну информацију о наводима турске владе, како би релевантни турски и српски званичници могли да сарађују на разјашњењу помнутих тврдњи.

 

«Србија је донела закон који оштро кажњава било какву активност те врсте. Овакве тврдње се у сваком случају не могу, нити их треба доводити на било који начин у везу са званичном политиком или активностима Србије и њених институција,» наведено је у саопштењу амбасаде које је било прослеђено турским медијима.

 

Истовремено, министар унутрашњих послова Турске Ефкан Ала одбацио је јуче тврдње да је на југоистоку те земље ухваћен српски снајпериста који се борио на страни екстремиста Радничке партије Курдистана, јавили су турски медији.

 

Неколико провладиних листова и новинских агенција објавило је прошле недеље причу о томе да је у југоисточној провинцији Сирнак, наводно, ухваћен један српски снајпериста, а да је један снајпериста који је недавно убијен у истој области био Србин, преноси турски лист Заман.

 

Турски медији су раније, такође, пренели да су до сада турске снаге безбедности убиле тројицу српских снајпериста, позивајући се на обавештајне извештаје. У изјави новинарима, министар Ала је реаговао на те тврдње и рекао да то није тачно.

 

«То није истина. Било је страних снајпериста као што је рекао наш премијер. Извештаји о снајперисти,а из земље коју сте поменули су спекулација. Ми не објављујемо националности бораца», рекао је Ала, наводи лист.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;