Турска губи милијарде, а Ердоганов ауторитет је претрпео велику штету, приметио је председавајући комитета Думе за међународне послове.

«Турски Председник Реџеп Тајип Ердоган је већ зажалио због напада турске авијације на руски Су-24», рекао је за «руске новине» Председник комитета државне Думе за међународне послове Алексеј Пушков.

puskov

«Ердоган је оборио авион јер је оно што ми радимо у Сирији у супротности са његовим ставовима. То је био израз ирационалног беса. Мислим да је већ зажалио због свега. Јер, Турска губи милијарде а Ердоганова власт је претрпела велику штету. На Западу, она се сада сматра непредвидивим. То и јесте када је способан да ради такве ствари. Неки су га чак оптужили да је у стању да увуче НАТО у сукоб са Русијом», рекао је Пушков.

Он је додао да не сматра Ердогана марионетом САД. «Сада смо критичари Турске, али то не значи да имамо право да причамо шта год хоћемо. Ердоган је довољно независан политичар. Наравно, он се током овог сукоба ослонио на САД које признају право Турске да брани свој ваздушни простор. Али, било је много случајева у којима је Ердоган одлучивао сасвим независно. Он води независну политику у вези ИГИЛ. Не мислим да је ова игра је у складу са интересима САД», рекао је парламентарац.

Међутим, по његовом мишљењу, «Американци не желе да се свађају са Ердоганом и склони су да зажмуре по питању трговине нафтом између Турске и ИГИЛ», рекао је Пушков.

Ката

Тагови: ;