Модерна Америчка војска није довољно јака да се одупре модерној војсци Русије и Кине, јер је навикла да се искључиво бори против побуњеника на Блиском истоку, пише америчко издање U.S. News & World Report.

«Док су се САД током година фокусирале на операције великих размера против побуњеника на Блиском истоку, противничке војске су се развијале», каже публикација.

ruska-vojska

Америчке снаге су себи поставиле задатак да воде битке у «прашњавим, прљавим и неизвесним ратовима на улицама Ирака и Авганистана», које стимулишу развој и производњу лакше војне опреме, каже се у чланку.

«У међувремену, Русија је радила на програму јачања и унапређивања своје војне снаге. Ова земља је улагала у нову високу технологију тенкова и авиона који могу покренути неколико пројектила истовремено, као и у смртоносне комплекса «земља-ваздух» типа Ц-400, који су распоређени у Сирији», наглашавају U.S. News.

С друге стране, Кина је такође последњих година развијала војску, како би појачала своје поморске и ваздушне снаге. Према аутору, Кина постаје један од кључних фактора развоја региона.

Према аутору, САД такође не могу да одговоре на јачање терористичке групе «исламска држава».

Ката

Тагови: ; ; ;