БЕОГРАД – Некадашњи амбасадор Србије у Турској, а сада амбасадор при УНЕСКО Дарко Танасковић открио је да, током свог петогодишњег службовања у Анкари, о Турцима није ништа више научио од онога што је записао још црногорски владика Петар Други Петровић Његош.

 

darko-tanaskovic1-650x390

 

У светлу дешавања од последњих неколико месеци на Блиском истоку, у којима Турска показује своје експанзионистичке циљеве, укључујући ту и тензије са Русијом, Танасковићеве тврдње добијају на значају. Он редовно говори о скривеном неоосманизму код турског народа, а на предавању под називом „Турска регионална сила“, одржаном пре две године у Подгорици, он је упутио и на Горски вијенац. Ево шта је рекао:

 

 

«Кад сам с вратио 1999. године после заиста тешког периода бомбардовања Југославије, у којем је Турска учествовала, што свакако није пријатно за дипломату који службује  у престоници такве државе, ја сам себи дао два лична аманета. Први може деловати смешно, али није. После читања турске штампе пет година, где ме сваког дана на столу чекао прегршт новина у којима је било све најгоре о нама и то по правилу на насловној страни, читајући, то ми се све смучило, али сам већ наравно огуглао, међутим, не може човек да прима сваког дана ту количину лажи и мржње и да му буде свеједно. Онда сам се зарекао кад дођем у Београд нећу да читам никакве новине бар месец дана, чак ни српске, а камоли турске, него ћу да узмем Горски вијенац и да одем у неко мало село, неко пусто место и да месец дана читам Горски вијенац да оздравим од онога што сам читао пет година у Турској» – казао је Тансковић, а потом објаснио.

 

» Јер сам схватио, и то кажем без икаквог зазора, да суштински, ја о Турцима нисам научио током свог целог научног бављења Турском, ништа више од онога што пише у Горском вијенцу. Само што ја сад то могу научно да образложим. Али суштински ништа ново нисам научио»- рекао је он.

 

 

 

ПРАВДА