Представљање годишњег извештаја о Србији, који је у позитивном тону написао немачки посланик Дејвид Мекалистер, било је у среду још једна прилика да наши суседи изађу са бројним захтевима, без могућности Србије да реплицира.

 

02 (5)_620x0

 

На седници Европског парламента у Стразбуру, бугарски европосланик Андреј Ковачев инсистирао је, на пример, да се Димитровграду врати име Цариброд, «да се овај српски град више не би звао по бугарском диктатору»!

 

Најдаље су, по обичају, отишли западни суседи из Хрватске, а међу њима је, традиционално, најгласнија била Ружа Томашић.

 

— Није Хрватска напала Србију, него Србија Хрватску. Кад нападнете једну државу, морате да признате да сте извршили агресију. Шта ћете са избеглицама? Шта ћете са стотинама силованих жена? Шта ћете с отетим и покраденим благом?

 

 

Остали хрватски посланици су указивали на «гашење медија на мањинским језицима», рехабилитацију Драже Михаиловића, аутономију Војводине, а позвали су и на признавање Косова.

 

Београду је, с друге стране, замерено што се није више усагласио с Бриселом у спољној политици према Русији, а велики број европских посланика је затражио и већу слободу медија и изражавања.

 

После извештаја о Србији, представљен је и текст аустријског известиоца Улрике Луначек о КиМ, која је затражила да пет преосталих земаља чланица ЕУ призна независност Косова.

 

Шпанац Хавијер Коузо Пермуј је навео да је то «држава» настала бомбардовањем, која је под мафијашком контролом и чији су руководиоци оптужени за злочине.

 

— Чуди ме да говоримо о интеграцији Косова. Зар не би требало да говоримо о интеграцијама целе Србије, у којој је Косово покрајина — поставио је питање Аустријанац Георг Мајер, додавши да се на Косову све више регрутују борци за џихад.

 

ПРИШТИНА НА ПОТЕЗУ

 

Министар иностраних послова Холандије Берт Кундерс и европски комесар Јоханес Хан, поручили су да је време да Приштина спроведе свој део договора из дијалога са Београдом.
Вечерње Новости

Тагови: ; ; ;