Волгограду ће бити враћено име Стаљинград поводом 73 године од окончања велике «битке за Стаљинград».

 

 

стаљинград

Подсетимо градско веће је 2013 године усвојило закон по коме се Волгограду 6 пута годишње, на дане који имају историјски значај за сам град, уместо назива Волгоград користи стари назив Стаљинград. Тих дана на свим важнијим манифестацијама користиће се плакати на којима ће писати «Град херој-Стаљинград».

 

Свака годишњица Стаљинградске битке обележава се полагањем венаца, и цвећа на спомен обележје «Мамајев курган» Становништво такође учествује у многим активностима као што су реконструкција разних историјских догађаја везаних за ову битку и посебно капитулације немачке команде. Појавила се и још једна традиција а то је патролирање девојака у униформама из тог периода по улицама града.

 

Подсетимо град се од 1925 године звао Стаљинград по тадашњем лидеру СССР Јосифу Висерионовичу Стаљину а 1961 године је Никита Хрушчов град преименовао у Волгоград.

 

Раније је Правда Ру писала о великој носталгији руског народа према периоду СССР.

 

Потребно је напоменути да су велики руски социолошки центри последњих месеци, приликом испитивања јавног мнења посебан акценат стављали на » давно прошла времена»

 

Такође истраживања показују да већина младих људи данас не може ништа да каже ни о владавини првог председника Русије Бориса Јељцина ни о периоду деведесетих.

 

 

Правда Ру