Руска свемирска агенција ужурбано ради на Хајтек свемирском телескопу за посматрање удаљених звезда у дубоком свемиру способном да види на ултраљубичастим таласним дужинама које се не могу видети голим оком.

 

«Спектр УФ» дуг 15 метара, који научници развијају још од 1980их година, могао би да постане једини велики софистицирани телескоп на свету који може да посматра ултраљубичасте таласе, што би према уздржаним проценама свемирске агенције у Москви могло да се догоди 2021 године.

 

f257aea99813c759df2e57949d9d1df8

 

Двадесет шест година стар амерички «Хабл», орбитални телескоп са ултраљубичастим способностима осматрања у спектру ултраљубичасте светлости, могао би, у процесу «контролисаног спуштања на Земљу» да буде повучен из саобраћаја већ 2020, након чега би руски «Спектр УФ» постао једини ултраљубичаста телескоп.

 

Евентуални руски монопол у домену ултраљубичасте астрономије могао би да представља проблем за научнике који делују ван контроле Москве. За разлику од САД, у Русији не постоји политика слободног дељења астрономских података. Уколико «Спектр УФ» заиста постане једини телескоп који може да види у подручју уљтраљубичастог зрачења, научници ван Русије могли би да остану без важних сазнања у домену разумевања међузвезданог порекла људског живота.

 

Још горе би било уколико би пројекат «Спектр УФ» пропао, а «Хабл» био повучен из употребе за четири или пет година, јер у том случају научници широм света не би могли да наставе истраживања о пореклу човечанства.

 

Док се телескопи за осматрање подручја инфрацрвеног зрачења и видљиве светлости користе у војне сврхе, ултраљубичаста телескопи служе строго у научне сврхе.

 

Ката

Тагови: ;