Радна група, коју је основао Одбор за Косово и Метохију Скупштине Србије, најавила формирање посебне документације. Класификација по седам оперативних зона те терористичке организације

 

hro-OVK_620x0

 

РАДНА група, коју је формирао Одбор за КиМ Скупштине Србије, створиће архиву која би могла да доведе до командне одговорности за злочине које је током 1998, 1999. и 2000. године починила терористичка организација ОВК. Та архива биће класификована по седам оперативних зона ОВК.

 

Ово је у четвртак, после треће седнице Радне групе, изјавио председавајући Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ. Он је навео и да је на састанку прецизиран редослед потеза који ће бити предузети, као и институције од којих ће се затражити материјали и докази.

 

» Први пут смо направили координацију свих наших служби, надлежних државних органа и скупштинског одбора, који имају чињенице и доказе о свим конкретним злочинима које је починила терористичка ОВК» — рекао је Дрецун за Новости.

 

Архива, односно база података коју ћемо формирати садржаће сва сазнања о наредбодавцима, извршиоцима и сведоцима злочина. Преко нашег Тужилаштва за ратне злочине, сва та сазнања, доставићемо Специјалном истражном тиму ЕУ односно Специјалном суду за ратне злочине ОВК који ће судити њеним припадницима.

 

Дрецун је «Новостима» открио и да је Специјални истражни тим већ позитивно реаговао на предлог Радне групе за сарадњу и да очекује да ће она ускоро постати званична. То је, како је нагласио, врло важно јер ће Специјални истражни тим вероватно прерасти у Тужилачки.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: