Широм Руске Федерације постоје десетине кремаља, а једина разлика између њих и московског (осим у архитектури), јесте што се не пишу великим словом. Реч „кремљ“ на руском језику означава сваку средњовековну тврђаву у центру града.

 

Током XVIII и XIX века, већина ових утврђења изгубила је стратешки значај, због чега су њихове зидине разрушене како би се искористио грађевински материјал, а оно што је преживело, претворено је у музеј.

 

Ово је девет најлепших кремаља Русије:

 

1. Ростовски кремљ

Изграђен између 1670 и 1683 године, Ростовски кремљ је један од ретких који није изграђен у одбрамбене сврхе, већ као седиште обласне православне цркве.

 

rostov

 

2. Казањски кремљ

Казањска цитадела, под заштитом УНЕСКО, доминира погледом на овај занимљиви град. Изграђена је између 1554 и 1562 године, а специфична је јер се унутар њених зидина налазе и црква и џамија.

 

kazanj

 

3. Кремљ у Коломни
„Црвена тврђава“ је изграђена 1521 године, када је била једна од највећих на свету. Захваљујући цару Николају II, преживела је у оригиналном стању са свих 17 кула.

 

kolomni

 

4. Псковски кремљ
Псковска тврђава једна је од најстаријих у Русији и изграђена је на темељима дрвеног утврђења из VIII века. Ово импозантно здање називају и руском Помпејом, због велике количине археолошлих остатака које научници непрестано откривају у околини.

 

pskovski

 

5. Кремљ Нижњег Новгорода
Камена цитадела у Нижњем Новгороду изграђена је у XVI веку када је служила као једно од кључних одбрамбених утврђења Велике московске кнежевине против Златне Хорде.

 

novgoradski

 

6. Астрахански кремљ
Историјски центар Астрахана растао је око кремља изграђеног између 1562 и 1589 године. Темељи су постављени у време Ивана Грозног, а због великог броја уметничког богатства и музеја, уврштен је на УНЕСКО листу светске културне баштине.

 

astr

 

7. Кремљ у Тули
Град Тула одиграо је велику улогу у руској историји – представљао је камен на који се разбила свака татарска инвазија. Изграђен је између 1514 и 1520 године, а пројектовале су га италијанске архитекте које су направиле и московски Кремљ.

 

tula

 

8. Кремљ у Тоболску
У Тоболску се налази једина камена цитадела у Сибиру. Изграђена је између 1683 и 1799 године.

 

tobolsk

 

9. Новгородски кремљ
Тврђава Великог Новгорода је можда најстарија у Русији. Постојала је већ 1044 године. Налази се на УНЕСКО листи светске културне баштине, а према легенди настала када је након великог покоља голубица слетела на дрвену цркву свете Софије и претворила је у камен.

 

novgoradski

 

 

Ката

Тагови: ; ;