Бивши председник СССР Михаил Горбачов је по први пут јавно критиковао руског Председника Владимира Путина и Премијера Русије Дмитрија Медведева.

 

Горбачов је у интервјуу руском огранку Радија Слободна Европа рекао да се стиди и руског Председника и Премијера, тврдећи да Путин влада «на своју руку», уз помоћ фракција окорелих у корупцији. Он је изјавио да избори у Русији нису слободни и да је доминација безбедносних служби у држави недопустива.

 

133197957956b47c3e02f6b814889567_v4_big

 

Горбачов је рекао да је Путин издао народ кад је друштвено власништво, под изговором реформи, разделио подобнима и додатно учврстио корупцију. Додао је да се ауторитарни режими и диктатуре враћају у целом свету и да Русија није изузетак. «Слабе руске институције омогућавају произвољно владање и злоупотребе», тврди Горбачов.

 

На питање јесу ли Руси напросто склони ауторитарности и како је сам то избегавао, одговорио је да то зависи од личности на власти и искуства у владању. «Њих двојица (Путин и Медведев) имају другачије искуство, искуство владања страхом», рекао је Горбачов. «Владавина безбедносних структура, њихов претерани утицај на одлучивање о политичким питањима и мешање у животе људи су неприхватљиви, прелазе све границе», тврди.

 

Горбачов сматра да је Русији сада највише потребан нови изборни систем који ће људима гарантовати право да бирају власт. «Одбијам систем у ком двојица одлучују о свему», рекао је. «Стидим се због њих. Понашају се недолично. Као да нема друштва, као да нема Устава, изборног система. Све одлучују сами. Мени се то не свиђа али њих двојица мисле да су спасиоци домовине».

 

Горбачов је рекао и да су руски избори након 1990 мање слободни него у совјетско доба. «На председничким изборима 1996 победио је Генадиј Зјуганов», рекао је алудирајући на изборе на којима је званично победио Борис Јељцин. «Зјуганов је знао да је добио изборе и био је уплашен».

 

На примедбу новинарке да би Путин у сваком случају добио изборе на којима је учествовао, Горбачов је одговорио да би слободни избори значили и јачу и бројнију опозицију, а то би створило и потпуно другачију, здравију ситуацију у земљи.

 

Углед Горбачова на Западу је неспоран након распада СССР-а, али у Русији и није баш популаран, преноси Telegram.hr.

 

Ката

Тагови: ; ;