Група стручњака Савета Европе за сузбијање трговине људима изражава забринутост због све већег броја нестале деце међу избеглицама у Хрватској и позива власти у Загребу да предузму мере за спречавање таквих случајева, изјавио је Торбјорн Јагланд, генерални секретар Савета Европе.

Refugees dine sitting on the platform after arriving at the transit center for refugees near northern Macedonian village of Tabanovce, before continuing their journey to Serbia, Thursday, Jan. 28, 2016. Macedonia allows in migrants whom it deems to be bona fide refugees - Syrian, Iraqi and Afghan nationals. All others are considered economic migrants and left trapped in Greece, where they are told to seek asylum, agree to voluntary repatriation or be deported. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Група стручњака СЕ за сузбијање трговине људима је у истом извештају поздравила неке мере које се предузимају, попут усвајања закона, оспособљавања делатника, дизања свести у школама о трговини људима те националну стратегију о сузбијању сиромаштва и социјалне искључивости, пише Јутарњи лист.

Но, група стручњака позната као ГРЕТА упозорава и на нека питања за чије решење треба додатни напор.

„С обзиром на недавне извештаје о великом броју дечјих избеглица без пратње која нестају, идентификација деце која су жртве трговине људима постала је приоритет за целу Европу“, рекао је Јагланд.

Међу проблемима које је, како се наводи, у Хрватској идентификовала група стручњака СЕ  и који су обухваћени у последњем извештају, треба идентификовати могуће жртве међу све већим бројем нерегуларних миграната, тражиоца азила и малолетника без пратње.

У извештају се изражава забринутост због све учесталијих нестанака деце из избегличких центара и позива Хрватску да учини напор како би се спречили такви инциденти.

Сматрају да у Хрватској расте број жртава трговине људима, поготово жена и девојака које су често жртве присилне проституције на јадранској обали за туристичке сезоне, али и жртве које се израбљују за рад у пољопривреди или грађевини.

Извор

Тагови: ; ;