Информације од локалног становништва и народне милиције специјално за Новински фронт. (Информације се ажурирају а време је московско-2 сата испред средњеевропског).

 

днр лнр

20:00

 

Око 14:00 украјински нацисти су поново отворили ватру на Зајцево и том приликом је рањена деветогодишња девојчица. Према саопштењу месне власти она је рањена у руку и ногу и пребачена је у болницу.

 

 

 

18:43

 

Током поподнева укронацисти су отворили ватру на Зајцево. Напад је започео из окупираног места Жованке. Не препоручује се излазак на улицу.

Становништво Маринке поново чује експлозије.

 

Према саопштењу Министарства одбране ДНР украјинска страна је током претходна 24 сата 336 пута напала територију ДНР. Нападали су на свим правцима: доњецком, мариупољском и правцу Горловке. Приликом напада коришћено је и тешко наоружање.

Данас је поново нападнуто Коминтерново. Напад је извршила 36 морнаричка бригада украјинске војске из правца Мариупоља.

 

ДНР и даље евидентира концентрисање украјинске војске у околини Мариупоља. У подручје је примеђено 6 тенкова и 100 људи.

 

 

15:00

 

Према саопштењу Народне милиције ЛНР ситуација се оцењује као напета али стабилна.

 

Према информацијама Народне милиције кијевска власт наставља са илегалним активностима на окупираним деловима Донбаса у непосредној близини линије разграничења. Тако су у местима Лобачево, Трехизбенка и Стари Ајдар наоружани људи, представљајући се као запослени у МУП упадали, без икаквог образложења у куће локалном становништву. Тамо где нису затекли домаћине поломили су браве на вратима. Шта су конкретно тражили није познато али је откривено да код појединих становника недостају драгоцености.

 

Такође треба напоменути да су у току припреме за нови талас мобилизације у Украјини. У местима Сватово и Белокуракино украјински војници долазе са пропагандним материјалима и позивају становништво да се пријаве у украјинску војску на службу по уговору. Пропагандом се баве кадети војних школа.

 

12:40

 

Током ноћи укронацисти су нападали западна подручја Доњецка. Неколико пута су нападали Старомихајловку. У околини Горловке и даље су нападали, скоро уништено насеље Зајцево. Становништво Маринке је чуло борбе из правца Красногорловке. На јужном правцу током вечери и ноћи неколико пута је нападнуто село Коминтерново.

Саопштење од милиције.

» Јутрос су одјекивале канонаде из правца Спартака и Доњецког аеродрома. Повремено су се чуле експлозије из правца Зајцева и Коминтернова»

 

Према саопштењу Народне милиције ЛНР током ноћи нису евидентиране провокације са украјинске стране.