Скупштина Епархије канадске донела је Резолуцију у којој су свештенство и верници ове епархије изразили оданост пуноћи и јединству Српске православне цркве, као и подршку ставу патријарха српског Иринеја да се Косово и Метохија никада и ни под каквим условима не смеју добровољно дати.

 

канадска епархија

 

«Зна овај свет, чак и када неће и не сме да призна, да је Косово и данас Србија», истиче се у Резолуцији, усвојеној на Скупштини Епархије канадске, којој је присуствовао партијарх српски Иринеј, као њен администратор.

 

Посебан поздрав упућен је Србима на Косову и Метохији, који непристајањем на људску неправду, а поуздањем у Божију правду, истрајавају на своме путу који је свакодневна Голгота, саопштено је из СПЦ.

 

Наводи се да је живот сваког Србина, Српкиње и Српчета на Косову и Метохији данас налик воштаници која светлошћу Христовом светли, која је поставила темеље свих српских манастира «на земљи коју су свети преци наши молитвом и покајничким сузама од неба примили».

 

«То значи да је и јасеновачка реч врло скупа. Колико моштију светитеља наших тамо почива? Колико наших хероја је бачено по јамама херцеговачким, без споменика или гробља где ће се било ко помолити? По земљи Србији?», наводи се у резолуцији.

 

Наводи се и да је много неопојаних гробова, а мало споменика и меморијалних центара, а да Срби немају исписана имена својих жртава, а љуте се када их зову злочинцима.

 

«А злочин наш је што наше жртве заборављамо. Која је разлика између светих косовских јунака и хероја нашег доба? Прве је свет обезглавио, а друге је свет утамничио», истиче Епархија канадска.

 

У тексту се позива на молитву за покој душа свих који су изгубили живот само због имена свога и вере хришћанске, те изражена забринутост због положаја хришћана у Сирији, Ираку, Украјини и целом свету и упућен позив на умножење молитава за мир у тим крајевима.

 

«У околини Багдада спаљују манастире из 4. века и монахе њихове разапињу на крстове. А свет ћути и не реагује», напомиње се у тексту.

Верницима је поручено да се према Цркви опходе као према телу Христовом, чији је превасходни закон љубав, а не као према једној од рукотворених организација.

 

У тексту се верници позивају на молитву и опраштање и помагање једни другима, али и на помагање и Цркви, уз истицање да Црква никада не може да буде место ни за политику, ни за неодговоран осећај етничке припадности, а најмање је место за забаву. На вернике се посебно апелује да избегавају сарадњу или полемику са расколничком групацијом Марка Радосављевића у Канади.

 

Скупштина Епархије канадске поздравља новоизабрано руководство државе Канаде, на челу са премијером Џастином Трудом, уз указивање на тенденцију потискивања традиционалних хришћанских вредности у канадском друштву и апелујући да се хришћанска начела која су уткана у темеље Канаде поштују.

 

«Противимо се кршењу моралних норми одобравањем такозваних медицинских самоубистава, абортуса, легализације марихуане, и непотребним упознавањем малолетника са сексуалним перверзијама по основним школама», истиче се у резолуцији Скупштине Епархије канадске.

 

РТРС

Тагови: ; ;