Влада Сирије је спремна да води преговоре са опозицијом у Женеви искључиво без предуслова, изјавио је министар иностраних послова Сирије Валид Муалем.

 

1103056249

Делегација опозиције, формирана на у престоници Саудијске Арабије, донела је одлуку да обустави дијалог о међусиријском решавању кризе у Женеви због успеха сиријске војске, изјавио је на прес-конференцији шеф дипломатије Арапске републике Валид Муалем.

 

„Делегација опозиције из Ел Ријада одлучила је да напусти дијалог након вести о успесима сиријске војске“, рекао је Муалем.

 

Он је навео да је опозиција на преговоре дошла са предусловима.

 

„Све што је опозиција говорила су били предуслови, чак и пре почетка Женеве. Руководство Сирије је спремно на међусиријске преговоре без предуслова“, навео је он.

 

Сарадња и помоћ Русије у борби против тероризма у Сирији дају основу за поверење у став Русије, изјавио је Муалем.

 

„Сарадња коју настављамо са Русијом даје нам повод да верујемо у став Русије. Речи министра иностраних послова Русије дале су јасно на знање да разговора о прекиду ватре не може бити док под контролу не буду стављене границе Турске и Јордана“, рекао је он.

 

Шеф сиријске дипломатије је изјавио да ће се на улазак страних војника на територију Сирије без позива гледати као на инвазију и акт агресије и додао: „Окупатори ће се морати слати кући у ковчезима.“.

 

Раније је стални представник Русије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви Алексеј Бородавкин изјавио да је узрок прекида међусиријских преговора у Женеви неконструктивна позиција делегације сиријске опозиције.

 

 

 

(Спутњик)

Тагови: ; ; ;