Немачка Пегида у 25 градова широм старог континента организује протесте против исламизације Европе.

 

У Француској, Чешкој, Немачкој и Аустрији се очекују масовни протести против «исламизације Европе». На њих позива политички покрет Пегида. На улице Варшаве, Прага, Брна и Братиславе изашле су хиљаде људи који протестују против исламизације Европе, уз скандирадње «Пољска Пољацима», «Чешка Чесима», «Нећемо мулти култи».

 

«Драги пријатељи, патриоте Немачке, наша земља је у катастрофалним условима… Наш друштвени систем је пред колапсом. Друштво је већ дубоко подељено», рекла је активиста Пегиде.

 

 

Истовремено су стотине Пражана и Варшављана кренуле у поход центром да покажу да Европа ипак није континент мржње, страха и нетолеранције, полиције раздвајају обе групе кордонима.

 

Демонстранти носе транспаренте са прецртаном џамијом и брадатим џином из Аладинове лампе. У више градова скупови подршке избеглицама са Блиског истока и сукоб са десничарима.

 

На демонстрацијама у Варшави прикупљају се потписи за петицију провладине опозиционе странке Кукиз 15, познатог пољског рокера а сада посланика Павела Кукиза. До сада већ је прикупљено већ 100.000 потписа за расписивање референдума на којем ће Пољаци одлучити а ли ће примити и оних 7.000 избеглица на шта се обавезала претходна пољска либерална влада.

 

«Плаче Британија, плаче Француска. Тако завршава толеранција», скандирали су противници избеглица и муслимана у Европи.

 

 

varsava

 

Мало даље, иза полицијског кордона је и око 1.000 Варшављана на митингу «АНТИПЕГИДА — против фашизације Европе».

 

Протестује се и у француском граду Калеу, где су избили нереди између полиције и немачког контроверзног десничарског покрета Пегиде. Скуп је одржан упркос његовој забрани, а приведено је неколико особа.

Kale

Око 150 присталица Пегиде окупило се испред железничке станице у центру Калеа с паролом «Ми смо овде код куће!». Окупљени су певали француску химну «Марсељезу» и махали француским заставама, јавио је Франс прес на лицу места.

 

Локалне власти су навеле да је полиција бацила сузавац на демонстранте који нису хтели да се разиђу после неколико позива полиције да то учине. После скупа приведено је неколико особа. Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев недавно је рекао да су сва јавна окупљања која ремете јавни ред и мир забрањена у Калеу.

Пегида је поднела захтев за одржавање скупа, који је аутоматски одбијен јер је у Француској такође на снази ванредно стање уведено после терористичких напада у Паризу 13. новембра 2015. године.

Скупови против избеглица у Калеу су забрањени јер се у тој француској луци налази око 6.000 избеглица који чекају да оду у Велику Британију.

 

И у Амстердаму су присталице Пегиде покушале да одрже свој први протест, при чему су се сукобиле са полицијом.

Трг у близини градске скупштине где је требало да буде одржан протест Пегиде морао је да буде затворен непосредно уочи почетка скупа, јер су полиција и експерти за експлозив испитивали оно што је полиција назвала «сумњивим пакетом». Око 200 присталица Пегиде било је присутно на тргу, окружени великим бројем полицајаца и левичарских демонстраната који су узвикивали «Избеглице су добродошле, фашисти нису».

 

Холандска полиција привела је неколико особа након што су полицајци на коњима интервенисали како би раздвојили две групе демонстраната.
amsterdam

 

У Прагу је полиција морала да интервенише када је поход противника исламофобије «За Европу без страха и мржње» напала група од 20 националиста каменицама, флашама и петардама. Полиција је морала да зауставља и туристе који су пошли у обилазак замка. На Храдчанском тргу су јаке полицијске снаге.

До сада је приведено петоро људи на на укупно пет демонстрација и контрадемонстрација против ислама и за избеглице, јавио је Чешки радио, а преноси РТС.

 

prag

 

 

 

 

РТС/Новински фронт/РТ

 

Тагови: ; ; ; ;