НАТО пакт планира повећање својих војних снага у Источној Европи, пише Вал Стрит Журнал. Повечање контигента је планирано у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији и то ће бити до сад највећи капацитет НАТО снага од завршетка Хладног рата.

 

нато

 

Москва 6 фебруар-РИА НОВОСТИ. НАТО планира да одобри повећање броја својих припадника у Источној Европи, пише Вал Стит Журнал позивајући се на извор из НАТО и САД.

 

Према писању овог листа оваква одлука ће бити донета од стране министара одбране земаља чланица НАТО на следећој седници. А подаци о броју потребних војника биће утврђени до краја године.

 

Овај корак односи се на Летонију, Литванију, Естонију а такође Пољску, пише овај лист. Међутим НАТО нема намеру да у Пољској постави сталну базу без обзира на њено инсистирање.

 

Према информацијама ове агенције ово ће бити највеће гомилање НАТО снага након завршетка хладног рата. Намера да ојачају своје границе лежи у страху од Русије посебно након руског присаједињења Крима.

 

Русија је такође саопштила да је распоређивање снага НАТО пакта ове величине претња по њену безбедност.

 

Раније је шеф Пентагона Ештон Картер изјавио да ће војне инвестиције у Европи бити повећане са 800 милиона на 3,4 милијарде долара.

 

 

РИА НОВОСТИ

Тагови: