Служењем литургије и парастоса за 2.300 убијених Срба, те полагањем венаца на споменик у Дракулићу сутра ће бити обележене 74 године од усташког покоља у овом бањалучком насељу, као и оближњим местима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

 

дракулић

 

Обележавање, којем ће, између осталих присуствовати и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, почеће литургијом која ће бити служена у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, са почетком у 9.00 часова.

 

У 12.00 часова, код спомен-костурнице у Дракулићу, биће служен парастос за убијене, након чега ће бити положени венци.

 

Усташе су 7. фебруара 1942. извршиле покољ српског становништва у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац. Према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима 551 дете.

 

У овом злочину усташке снаге су, под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из такозваног «Тјелесног здруга Анте Павелића», уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка — секирама, ножевима и крамповима.

 

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ почињен за само један дан.

 

Из Управе града Бањалука најављено је да ће сутра бити обезбеђен бесплатан превоз из центра града до Спомен-цркве и костурнице у Дракулићу.

 

Полазак аутобуса предвиђен је из Видовданске улице у 8.00 часова до Спомен цркве у Дракулићу, а у 11.00 часова до Спомен-костурнице.У 11.00 часова обезбеђен је аутобус за превоз од цркве у Дракулићу до спомен-костурнице.

 

Аутобуси ће по завршетку парастоса вратити путнике на полазну станицу.Грађане ће басплатно превозити превозничка фирма «Павловић турс».

 

 

РТРС

Тагови: ;