Центар турског града Дијарбакир постао је место сукоба између Радничке партије Курдистана и турске војске и полиције. У подручју Сур налазе се кордони турске војске.

 

дијабакир

 

Дијабакир (Турска), 6 фебруар 2016 године-РИА НОВОСТИ. У центру турског града Дијабакира у току је интензиван сукоб између турске војске и полиције са једне стране и локалних присталица Курдистанске радничке партије. Пуцњеви се чују у целом граду.

 

У центру «курдистанског главног града» чује се артиљеријска ватра. На месту сукоба налази се неколико возила хитне помоћи који уз помоћ полиције покушавају да покупе рањене.

 

Град Дијабакир сматра се главним центром турских Курда. То је историјски град који је окружен бедемима и тврђавама а постоје и споменици још из периода пре нове ере. У последње време овај град је постао поприште сукоба између турске војске и полиције и локалних курда. Подручје Сур је блокирано од стране Турске војске.

 

Градоначелник Дијабакира Фират Анли саопштио је да је град напустило преко 50 000 људи.

 

Турска је увела полицијски час за области Сур, Џизре и Силопи на југоистоку земље. У овим областима у току су улични сукоби између турске војске и забрањене Радничке партије Курдистана. Турски званичници саопштавају да је током последњих сукоба убијено преко 750 припадника курдских побуњеника. Курди тврде да се ради о цивилним жртвама.

 

РИА НОВОСТИ