Војска Доњецке Народне Републике дошла је до тајних докумената Оружаних снага Украјине с планом вршења провокација и стратегијом вођења пропаганде у украјинским медијима, саопштио је заменик команданта штаба милиције ДНР Едуард Басурин.

басурин

 

„У наше руке је доспео низ тајних докумената с потписом начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Виктора Муженка и начелника Главне управе Обавештајне службе Министарства одбране Украјине Валерија Кондратјука о припреми и извођењу специјалних операција у медијима против ДНР и ЛНР… Њихов садржај је припрема психолошких диверзија уз учешће украјинских медија и ресурса под њиховом контролом на интернету. Сада имамо циљеве и задатке, као и датуме извођења свих планираних операција“, рекао је Басурин.

 

 

Он је додао да је планирано да у медијима провокације украјинске војске буду представљане као одбијање напада спољног непријатеља.

 

„Команда Оружаних снага Украјине препоручила је да се све активности оружаних снага младих република представљају као дејства ’руске окупационе војске‘. Да се користи прецизна терминологија која истину изврће у корист украјинског руководства. Да се формира мњење украјинског становништва о томе да се на територији Украјине не води рат против сопственог народа него да се наводно одбија спољна агресија“, додао је Басурин.

 

 

Према његовим речима, у документима су наведени налози на којима ће се појављивати лажне информације које ће потом преузимати и ширити медији под контролом Кијева, а у документима је наведен и њихов списак. Планирано је такође да се користе видео-материјали, навео је Басурин.

 

„Навешћемо и да је, према анализи, ефикасност деловања ових пропагандних ресурса практично равна нули — како на територији коју контролише украјинска армија, тако и изван ње“, објаснио је Басурин.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ;