Београдски адвокат Драган Палибрк обишао је прошле седмице у притвору у Сплиту Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган. Васиљковић жељи да га пред хрватским судом брани адвокат из Србије.

dragan

 

Након разговора о припреми одбране Капетана Драгана, оптуженог за ратне злочине у Хрватској, договорено је да се Палибрк укључи у одбрану поред два ангажована хрватска браниоца, Слађане Чанковић и Луке Шушка.

 

Наредних дана судско веће Жупанијског суда у Сплиту треба да донесе одлуку да ли адвокат из Србије може да буде бранилац Капетана Драгана. Адвокат Палибрк је рекао Танјугу да је Васиљковић одлучан да се брани и докаже да оптужбе против њега нису тачне.

 

«Причали смо три сата и утврдили темеље будуће сарадње и одбране. Капетан Драган је показао велики патриотизам и љубав према Србији и желео би да му Република Србија и њени највиши органи помогну у одбрани у границама својих могућности», рекао је Палибрк.

 

Напоменуо је да оптужница против Васиљковића још није ступила на правну снагу.

 

«На седници судског већа одлучиваће се о правоснажности оптужнице и очекујем да ћу бити тамо. Тек ако оптужница буде потвђена моћи ће да се закаже почетак суђења», указао је Палибрк који има пуно искуства у процесима за ратне злочине како пред београдским Специјалним судом, Хашким трибуналом, тако и пред надлежним косовским судовима.

 

Према његовим речима, Васиљковић је добро и није се жалио на третман у притвору. Даљи кораци у овом процесу и одбрани биће познати наредних дана.

 

Жупанијско државно тужилаштво подигло је 8. јануара оптужницу против Капетана Драгана која га терети за ратни злочин против заробљеника и цивила.

Васиљковић је у притвору, пошто је суд у Сплиту одбио понуђено јемство за одбрану са слободе од 650.000 евра.

 

 

 

(RTS)

Тагови: ; ; ;