Кијев је поново упозорен да уколико не буду спроведене реформе у складу са Споразумом у Минску, биће тешко продужити санкције Русији, изјавио је дански министар иностраних послова Кристијан Џенсен у интервјуу Ројтерсу.

 

510x320_102099-kristijan_jensen_danska_prtscr

 

„Ако Украјина не изађе на крај с реформама које су повезане с Минским споразумом, Европи ће бити веома тешко да једногласно подржи продужавање санкција Русији“, рекао је Џенсен.

 

Он је, такође, навео да Кијев мора да спроведе реформе повезане са споразумом у периоду важења тог документа.

 

„Украјина има крајњи рок. Потребно је да те реформе покрену сада, не могу да чекају“, навео је Џенсен.

 

 

Кијевска влада покушава да одложи процес промене Устава Украјине по питању «специјалног статуса» Донбаса и наставља да тврди да у се потпуности придржава Минских споразума.

 

«Ову реформу, нажалост, покушавају да нам наметну искривљеним сликама о Донбасу. У изменама нема посебног статуса, има само неких карактеристика локалне самоуправе. Проблем је у томе што сви почињу да тумаче ове измене како им одговара», изјавио је недавно председник Врховне Раде Владимир Гројсман.

 

 

Подсећамо да је министар спољних послова Данске Кристијан Џенсен до недавно у потпуности подржавао Кијев и заступао отворено антируски став, укључујући и политику санкција.

 

Недавно је и министар пољопривреде Француске Стефан Ле Фол изразио жељу власти да Француска укине санкције Русији зарад поништавања ембарга на производе из те земље због кога страдају локални одгајивачи свиња.

 

Крајем прошлог децембра лидери „нормандијске четворке“ договорили су се да продуже рок важења Минског споразума на 2016. годину.

 

Тагови: ; ; ; ;