Обреновац ће, по угледу на «Дрвенград» и «Андрићград», добити «Милошград», назван тако по кнезу Милошу Обреновићу, чијим је указом од 7. децембра 1859. године, град крај Саве од Палежа постао Обреновац.

 

kusturica-tjub-650x451

Културно-историјски и туристички комплекс налазиће се у Забрежју и носиће ауторски печат нашег прослављеног редитеља Емира Кустурица. До краја године требало би да буде урађено идејно и урбанистичко решење, о чему је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић већ разговарао са нашим прослављеним уметником, а за завршетак ће бити потребно неколико година.

 

Први човек Обреновца сматра да би нови Кустуричин пројекат требало да буде у Обреновцу, због чега му је и изложио своју идеју, која је наишла на одобравање. Према речима Чучковића, општина би обезбедила плац, инфраструктуру и финансијску подршку за изградњу, али су добродошли и сви приватни инвеститори. Идејни пројекат ће се радити заједно са Кустурицом и његовим сарадницима, односно, како каже Чучковић — «наш је хардвер, а њихов је софтвер».

 

Пошто је Обреновац у непосредној близини Београда, Чучковић сматра да би «Милошград» са атрактивним историјским локалитетима који постоје на подручју Забрежја и читавог Обреновца привукао велики број туриста, који посећују престоницу. «Милошград» би био изграђен по угледу на објекте на Мокрој гори и у Вишеграду, а осим културно-историјских знаменитости постојаће и комерцијални садржаји.

 

— Из Обреновца је послато прво дипломатско писмо, на обали Саве била је прва дипломатска мисија, у Забрежју је отворена прва термоцентрала којој данас, као контраст низводно, стоји највећа термоелектрана на Балкану — наводи Чучковић. — Стара лука у Забрежју постоји и данас, а ту је Милошев конак где је смештена библиотека «Влада Аксентијевић». То су само неке од историјских знаменитости због којих би туристи дошли у Обреновац.

 

У периоду између два светска рата Забрежје је било значајно индустријско место. Осим пристаништа и железничке станице, ту су постојале још и зграда Лучке капетаније, царинарница, фабрика кухињске соли, фабрика индустријског шпиритуса, парни млинови и стругара за резање дрвене грађе…

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;