Доњецк 7 фебруар- Доњецка новинска агенција: Председник парламента ДНР Денис Пушилин данас је прокоментарисао одлуку украјинске власти да преименује градове у Донбаским републикама и на Криму у складу са процесом «декомунизације» која се спроводи у Украјини. Он им је посаветовао да процес «декомунизације» започну са рушењем фабрика, стамбених зграда и целокупне инфраструктуре изграђене у време Совјетског Савеза.

 

пушилин

 

«Било би неопходно порушити све «Хрушчовке» и «Стаљинке», (стамбене зграде грађене у том периоду), уништити све фабрике, предузећа, руднике, лифтове, уништити сав инвентар у школама, болницама и другим објектима како би се елиминисао сваки траг државе која је Украјини дала толико доброг»- рекао је он новинару ДАН-а.

 

 

«Такође бих посаветовао многим украјинским посланицима да у складу са «декомунизацијом» промене и презимана. Свим тим Павловим, Флоровим, Поповим и Герасимовим презимена нису украјинска и нису далеко од лустрације»- рекао је он.

 

 

Раније су украјинске власти објавиле да намеравају да преименују градове и насеља која се налазе под контролом ДНР, ЛНР и на Криму.

 

У мају 2015 године украјински парламент је донео закон, по коме се комунистички режим изједначава са нацистичким.

 

 

ВЕДРАН