Оживела идеја о теретној железничкој обилазници око Београда. Договара се модел за партнерство које би било корисно за обе стран.

 

eko-rusi_620x0

 

РУСКЕ железнице су заинтересоване за партнерство са Владом Србије на реконструкцији, а потом и заједничком одржавању теретно-транспортне пруге Батајница-Сурчин и Остружница-Ресник, сазнају «Новости».

У Немањиној 11 нам је потврђено да су Руси долазили да преговарају о теретној обилазници, али да су разговори тек у почетној фази. Пошто је реч о добром послу, у Влади кажу да није искључено да се појави још неки потенцијални партнер. Јер, уколико би одлучили да крену у овај пројекат, морали би да распишу тендер. Тренутно се тражи модел, како би се могло склопити партнерство које би било корисно за обе стране.

 

За ослобађање централне зоне града од превоза терета и опасних материја на правцу према Банату, мора се завршити пројектовање и изградити теретна обилазна пруга Бели Поток — Винча — Панчево, са друмско-железничким мостом преко Дунава код Винче.

 

Професор Саобраћајног факултета у Београду, Бранислав Бошковић, каже да је идеја о измештању теретног саобраћаја из центра града стара неколико деценија, али да њена реализација уопште не би била једноставна.

 

«То је велика инвестиција, јер подразумева и изградњу железничког моста код Винче»- сматра Бошковић — Пре верујем да бисмо могли наћи кредитора за овај посао, а мало теже партнера. Идеjа је и раније била да се измести теретни саобраћај који је испод Калемегдана.

 

 

НОВОСТИ