Данас је испред Прашког храда (замка) пристигло неколико хиљада људи, неки од њих са чешким заставама и транспарентима. Демонстрације се одржавају у суботу и у другим деловима Прага и Брна.

 

Европска унија је подељена у два табора — део земаља жели да угости избеглице, пре свих Немачка која је најавила да ће примити 800 000 људи до краја ове године, од чега преко 40 000 до краја седмице. Француска је спремна да преузме 24 хиљада људи. Европска комисија, са своје стране, изразила је жељу да распореди 160 хиљада људи путем система миграционих квота.

 

Против квота јавно и активно иступају Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска. Премијер Мађарске, Виктор Орбан, који све ово осуђује својим оштрим изјавама још од почетка миграционе кризе, рекао је да ће садашњем руководству ЕУ представити план помоћи земљама које се налазе у суседству Сирије. Поред тога, мађарска влада је саопштила потребу да у преговорима учествују Србија и Македонија које су такође погођене мигрантском кризом. Министар спољних послова Чешке Републике, Лубомир Заоралек, је одговорио на позив на европску солидарност на коју је у петак 11. септембра у Прагу позвао његов немачки колега Франк Валтер Штајнмајер, изјавом да «државе морају имати контролу над тим колико људи преузимају».

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;