Први заменик председника Одбора за међународне послове Државне думе Леонид Калашњиков (Комунистичка партија) не одобрава акције лансирања балистичке ракете од стране ДНРК, али сматра да су ове акције проузроковане покушајем ДНРК да се заштити од Сједињених Америчких Држава.

1370778407

Северна Кореја је извршила лансирање балистичке ракете у недељу са космодрома «Сохе» на западној обали. Након 10 минута, ракета је прелетела преко ваздушног простора Префектуре Окинава. Централна телевизија Северна Кореја је објавила успешно лансирање ракете са сателитом Квангмјонгсонг-4, названог по покојном лидеру Ким Џонг-илу и да сателит прелази путању око Земље на сваких 94 минута.

 

«Као заменик председника Одбора за спољне послове ја, наравно, не могу одобрити акције Северне Кореје, јер се Русија, као држава која је приступила Споразуму о неширењу, томе у сваком случају доприноси. За разлику од те исте Америке која још увек није ратификовала неколико конвенција у овој области. У овом случају, ја, као обичан посланик и као политичар разумем осећања становника Северне Кореје, када у њиховој близини постављају нуклеарно наоружање» — рекао је посланик РИА Новостима у недељу.

 

 

«Па, они (ДНРК) нису били нуклеарна сила. Зашто су Американци разместили нуклеарно наоружање на територији Јужне Кореје? У Јапану је такође нуклеарно наоружање … Зашто? Да не помињемо удаљене регионе, као што су Либија, Сирија, Ирак, Југославија …», нагласио је посланик.

 

Према речима Калашњикова «када је државе виде да су беспомоћне, онда се код лидера било које земље која није вазал Америке, јави одређена забринутост те покушавају да је минимизирају, при чему је један од начина и развијање нуклеарних програма».

 

 

«И у том смислу, као човек, ја разумем да Америка не даје таквим државама други излаз из таквих ситуација, али са становишта руске државе, наравно, ми овај поступак ДНРК осуђујемо.»

 

 

 

Тагови: ; ;