Најновије лансирање ракете које је извела Северна Кореја подстакло је Сеул и Вашингтон да интензивније разговарају о размештању америчког антиракетног THAAD система у Јужну Кореју, што вероватно неће наићи на одобравање у Кини.

THAAD

 

«Северна Кореја наставља да развија нуклеарно оружје и балистичке програме. Због тога је одговорност на нашем савезу да пружи снажан одговор на те претње», навео је командант снага САД у Јужној Кореји генерал Куртис Скапароти.

 

Додао је да систем THAAD може значајно да побошља одбрану од ракета. Реч је о систему који је направљен за обарање ракета кратког и средњег домета. Осам пресретача може бити испаљено одједном, а систем се брзо поново пуни.

 

Иако су у Јужној Кореји и раније разматрали могућност допремања система THAAD, та тема је била контроверзна због тесних економских и дипломатских веза које та земља има с Кином. Кина се противи слању антиракетних батерија на Корејско полуострво.

 

Портпарол кинеског министарства спољних послова изјавио је прошлог месеца да се нада да ће Јужна Кореја размислити о том потезу. Пекинг сматра и да би остале државе требало да размотре националне интересе када је реч о њиховој безбедности.

 

Ако до размештања дође, Јужна Кореја ће обезбедити земљу а САД ће финансирати операције. Једна THAAD батерија кошта око 1,3 милијарде долара.

 

Претходних месеци, локални медији су извештавали о посетама Јужној Кореји представника компаније «Локид Мартин» која производи THAAD.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ; ; ;