Медијима се пре неколико дана раширила вест о најновијој листи аналитичке куће Блумберг, листи најбеднијих земаља света, и она је код нас углавном искоришћена у сврху критике актуелних власти, јер се Србија нашла у самом врху, односно, на седмом месту листе најбеднијих земаља на свету.

 

 

Србија је у тешкој економској ситуацији и то није спорно, међутим, уколико се анализира ова листа види се да је реч заправо о списку којим се кажњавају они који воде политику која није у складу са жељама Беле куће и то не треба да чуди, јер је опште познато да информационо-пропагандни рат постаје главно оружје великих сила.

 

На првом месту ове листе најбеднијих се налази Венецуела, традиционални непријатељ Америке, а затим следи Аргентина, такође непријатељ Америке, те Јужна Африка. Односно, најбоље је рећи да су на прва места најбеднијих стављени највећи Путинови савезници из блока БРИКС.

 

Потом је ту и Грчка на четвртом, што је негде и оправдано због општепознате кризе у којој се налазе, али не треба заборавити и то да је Грчка једина ЕУ чланица којој је руски председник Владимир Путин укинуо добар део санкционих мера, док се тек на петом месту налази Украјина. Украјина која гори у рату, а веће беде од тога нема, иако по свему судећи експерти Блумберга не мисле тако.

 

После Украјине следи Шпанија у којој су политичке анти-европске снаге све гласније и гласније, па Србија, а одмах после Србије и Турска која по мишљењу експерата ове реномиране америчке аналитичке куће представља гору и беднију економију од српске, али не само то, него је Турска беднија чак и од Хрватске, Бугарске и Мађарске.

 

Турска на овој листи није као руски савезник, али би један од мотива могао бити то што је проблематични елемент у структури НАТО алијансе.

 

После Србије, следи Бразил из блока БРИКС, а затим и – гледајте сад ово – Казахстан, једна од најмоћнијих економија на свету. Не треба пуно објашњавати шта је довело Казахстан међу најбедније на Блумберг листи најбеднијих.

 

Док се објашњава да су Јужна Африка, Грчка и Украјина на листи тако високо због огромног раста незапослености, у исти кош се ставља и Казахстан, једна од најпросперитетнијих економија света, наравно искључиво због тога што је Путинов савезник. Примера ради у Казахстану је незапосленост до 5%, док у еврозони незапосленост прелази 10%, али земље еврозоне су стављене далеко иза Казахстана на овој листи. Или рецимо, Велика Британија има 5.1% незапосленост, а Казахстан 5%, али и Велика Британија је далеко иза Казахстана на овој листи.

 

Србија се очигледно нашла међу најбеднијима, не због реалних лоших статистичких података, него зато што одолева притисцима Вашингтона да не уведе санкције Русији због чега је мета информационо-пропагандног рата Сједињених Америчких Држава. У очима америчке политичке елите, одлука владе Србије да не буде санкција Русији, помрачује све напоре које Србија чини на путу евроинтеграција и у њиховој перцепцији највећи бренд српске политике је „пријатељство са Русијом“, а то по аутоматизму вуче непријатељство са САД-ом.

 

Јасно је да је списак најбеднијих на свету политички мотивисан списак и инструмент информационо-пропагандног рата Беле куће. Наравно, економија и статистика су ствари које се могу тумачити на најразличитије начине, али сама слика првих десет говори више од било каквих речи. Једно је свим тим „бедним“ земљама заједничко, а то је Путин или непослушност Белој кући.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;