Румунија је изложена великим притисцима да промени свој став о Косову и Метохији и призна нелегално проглашену независност, али ће Букурешт остати при садашњим позицијама, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

дачић

 

Дачић је навео да му је то потврдио министар спољних послова Румуније Лазар Команеску, на маргинама састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, одржаном у Софији прошле седмице.

 

«Разговарали смо и још једном сам изнео аргументе Србије да статусно неутрални дијалог може бити једини пут за решавање отворених питања с Приштином. Добио сам уверавања да је засада све у реду и да Букурешт остаје при одлуци да не признаје /самопроглашено/ Косово», рекао је Дачић за «Вечерње новости».

 

Он каже да, иако је најавио долазак, у Софији није био шеф дипломатије Грчке Никос Коцијас, која је, такође, под притиском да ревидира одлуку о непризнавању независности и чији су званичници у неколико наврата најављивали да ће подржати чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама.

 

Дачић и Коцијас ускоро би требало да разговарају у Атини, а о термину посете српског министра спољних послова још се договарају.

 

Осим потврде подршке када је реч о самопроглашеном Косову, Дачић би са грчким колегом требало да разговара и о доласку премијера Грчке Алексиса Ципраса у Србију, наводи лист.

 

 

СРНА

Тагови: ; ; ;