Информације од локалног становништва и народне милиције специјално за Новински фронт. (Информације се ажурирају а време је московско- 2 сата испред средњеевропског)

 

днр лнр

19:05

Војска Доњецке Народне Републике дошла је до тајних докумената Оружаних снага Украјине с планом вршења провокација и стратегијом вођења пропаганде у украјинским медијима, саопштио је заменик команданта штаба милиције ДНР Едуард Басурин.

 

„У наше руке је доспео низ тајних докумената с потписом начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Виктора Муженка и начелника Главне управе Обавештајне службе Министарства одбране Украјине Валерија Кондратјука о припреми и извођењу специјалних операција у медијима против ДНР и ЛНР… Њихов садржај је припрема психолошких диверзија уз учешће украјинских медија и ресурса под њиховом контролом на интернету. Сада имамо циљеве и задатке, као и датуме извођења свих планираних операција“, рекао је Басурин.

 

 

Он је додао да је планирано да у медијима провокације украјинске војске буду представљане као одбијање напада спољног непријатеља.

 

„Команда Оружаних снага Украјине препоручила је да се све активности оружаних снага младих република представљају као дејства ’руске окупационе војске‘. Да се користи прецизна терминологија која истину изврће у корист украјинског руководства. Да се формира мњење украјинског становништва о томе да се на територији Украјине не води рат против сопственог народа него да се наводно одбија спољна агресија“, додао је Басурин.

 

 

Према његовим речима, у документима су наведени налози на којима ће се појављивати лажне информације које ће потом преузимати и ширити медији под контролом Кијева, а у документима је наведен и њихов списак. Планирано је такође да се користе видео-материјали, навео је Басурин.

 

„Навешћемо и да је, према анализи, ефикасност деловања ових пропагандних ресурса практично равна нули — како на територији коју контролише украјинска армија, тако и изван ње“, објаснио је Басурин.

 

 

13:00

 

Украјинска војска је за претходна 24 часа 25 пута прекршила режим примирја и за то време 40 пута напала територију ДНР, наводи се у саопштењу Министарства одбране ДНР.

Током претходног периода они су најинтензивније нападали насеља у околини Доњецка: Жабуњку, Петровски рејон, Спартак, Александровку, Опитное, Волво центар и подручје доњецког аеродрома. Током напада у Петровском рејону погинуо је један мушкарац рођен 1962 године. У Зајцеву је јуче рањена једна деветогодишња девојчица у ногу и руку. Жртава на страни војске ДНР нема.

Украјински нацисти највише нападају цивилне циљеве у насељима у којима војске ДНР нема. Они то раде са циљем да испровоцирају војску ДНР како би им одговорила.

 

Према информацијама војске ДНР због ниског степена мобилизације украјинска војска мобилише затворенике. Тренутно једна група робијаша започиње војну обуку на локацији «Широки лан». Они се обучавају за терористичке акције са циљем великих цивилних жртава на окупираној територији Донбаса, како би за то биле оптужене јединице ДНР.