Бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, која тренутно ради на истрази кршења људских права у Сирији, подржала је руске ваздушне нападе на терористичке групе у тој ратом разореној земљи.

02-19-2013carladelponte

 

Карла дел Понте је у интервјуу швајцарској телевизији РТС рекла да мисли да је руска интервенција добра ствар, «јер коначно неко врши нападе на те терористичке групе».

 

Mеђу те терористичке групе уврстила je такозвану Исламску државу и Eл Нусра фронт.

 

Бивша тужитељка, а садашња чланица Комисије Уједињених нација за истрагу о Сирији, ипак је додала да Руси «изгледа не праве довољну разлику између терориста и других, а то није добро».

 

Русија је прошле године покренула ваздушну кампању у Сирији на позив сиријског председника Башара ел Асада, наводећи да гађа ИД и друге џихадистичке организације. Запад, међутим, оптужује Русију да усмерава нападе на умерену опозицију.

 

Дел Понтеова (66) је такође истакла како сматра да Асад треба да буде укључен у мировне преговоре.

 

«Ако желите прекид ватре, ако желите мир, прво треба да преговарате са владом», навела је Дел Понтеова, истакавши да је покојни председник Србије Слободан Милошевић већ био под истрагом кад је склопљен споразум у Дејтону 1995, којим је окончан рат у Југославији.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;