Ангела Меркел је изјавила у Анкари, коју посећује већ други пут у последња три месеца, да је ужаснута патњама које су изазвале руске ваздушне операције у Сирији и оптужила Русију да је крива за све већи прилив мигранта.

2016-02-08T125108Z_616595510_LR2EC280ZOXFA_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS

 

„Сада смо, у последњих неколико дана, не само запањени, већ и шокирани због патњи на десетине хиљада људи који су изложени бомбашким нападима, као и бомбардовању од стране Русије“, рекла је Меркел у Анкари на конференцији за новинаре.

 

 

Оптужбе против Москве за гранатирањe цивила и опозиције у Сирији не чују се први пут. Истовремено, ниједна од ових изјава није подржана доказима. Министарство спољних послова и руско Министарство одбране назива такве нападе медијским напумпавањем.

 

Москва није добила никакве убедљиве доказе о цивилним жртавама наводно страдалим услед ваздушних напада РФ у Сирији, изјавила је портпаролка министарства спољних послова Руске Федерације, Марија Захарова.

 

«Ми опет потврђујемо да је операција војно-космичких снага Русије усмерена искључиво на сузбијање терористичке претње у Сирији. Избор циљева и активности у оквиру ове операције су утврђени и редовно објављивани у медијима преко Министарства одбране Русије у духу транспарентности. Истовремено, до сада нама нису предати никакви убедљиви доказа о цивилним жртвама страдалим при ваздушним ударима РФ»- одговорила је Захарова на питање медија у саопштењу објављеном на сајту министарства.

 

 

Руско министарство спољних послова је подсетило да сви захтеви руске стране упућени «земљама које врше ваздушне ударе на територији Сирији у оквиру коалиције коју предводи САД о заједничком одабиру циљева остају без одговора».

 

«У међувремену видимо да такозвани умерени побуњеници не престанју са војним активности у различитим деловима Сирије, о чему се у западним медијима не говори», нагласила је Захарова.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;